Antropoloji ve Antropoloji'nin Alt Disiplinleri



Adli Antropoloji'ye doğru atılacak en iyi ilk adım, Antropoloji'yi tanımak olmalıdır.Aşağıda "ANTROPOLOJİ'YE DAİR" başlığı altında verilmiş olan bilgiler, Kudret Emiroğlu ve Suavi Aydın'ın birlikte hazırlamış olduğu Antropoloji Sözlüğü'nden alınmıştır.


 
ANTROPOLOJİ'YE DAİR 
Toplum bilimlerinin en genci olan Antropoloji'nin, bir bilim dalı olarak kurulması, 19. yüzyılın sonlarına tarihlenmektedir.Oxford İngilizce Sözlüğü, 1880'lerde Antropoloji'yi şöyle tanımlamaktaydı : 
  1. En geniş anlamıyla insanın ya da insanlığın bilimi;
  2. İnsan fizyolojisi ve psikolojisini kapsamak üzere, insan doğasının bilimi;
  3. 'Bir hayvan olarak insanın incelenmesi' (Latham). Zoolojik bir varlık olarak insanın evrimini, ve bir canlı varlık türü olarak tarihçesini inceleyen bilim dalı.
    Her üç tanım da, bir bilim dalı olarak antropolojinin kurucusu kabul edilen Edward Burnett Tylor'un, Anthropology - An Introduction to the Study of Man and Civilisation (1881) (Antropoloji - İnsanın ve Uygarlığın İncelenmesine Giriş) başlıklı kitabında kapsanmaktadır. Kitapta ırkların fiziksel özellikleri, dil, yazı ve yaşam sanatları -neolitik taş avadanlıklar, tarım araçları, silahlar, ulaşım, barınak, dokumacılık, denizcilik, yemek pişirme, metal işçiliği, ticaret vb.-, her türlü düşünsel ve sanatsal yaratımlar -bilim ve mantık tarihi, din, mitos, hatta tarihin tarihi- ve toplumsal kurumların -evlilik ve aile, adalet ve hukuk, mülkiyet ve hükümet- gelişimi irdelenmekteydi.
    'Antropoloji' sözcüğü etimolojik olarak ele alındığında iki kavramın bileşkesini oluşturmaktadır. Bunlar Latince 'insan' anlamına gelen Anthropos ile, 'bilim' anlamına gelen logos/logia kavramlarıdır. Gerçekten de, antropolojinin konusu insan, toplumlar ve kültürlerdir.Ancak bunların tüm yönleriyle değil, insanların ve toplumların neden birbirine benzedikleri, neden benzemedikleri ve neden ve nasıl değiştikleri sorularıyla uğraşır. 

                                                           ***
 ANTROPOLOJİNİN ALT DİSİPLİNLERİ (Ders Notları)

Kültürel Antropoloji : Kültürel antropologlar toplumu ve kültürü inceler, toplumsal ve kültürel benzerlik ve farklılıkları betimlerler.Kültürel antropollojinin etnografi ve etnoloji olmak üzere iyi yönü bulunur.

Arkeolojik Antropoloji : Veya yalın bir deyişle "arkeoloji", insan davranışı ve kültürel örüntüleri maddi kalıntılar aracılığıyla yeniden inşa eder, betimler ve yorumlar.

Biyolojik/Fiziksel Antropoloji : Konusu insanın zaman ve mekan içindeki çeşitliliğidir.Bu farklılaşma büyük ölçüde genetik ve çevresel yönlerinin bir karışımıyla oluşmaktadır. Biyolojik antropolojinin beş ilgi alanı bulunmaktadır : 
  1. Fosil kayıtlarının ortaya koyduğu hominid evrimi (paleoantropoloji)
  2. İnsan genetiği
  3. İnsan büyümesi ve gelişimi
  4. İnsanın biyolojik esnekliği (bedenin ısı, soğuk ve yükselti gibi gerilimlerle baş etme yetisi)
  5. Maymunlar, kuyruksuz iri maymunlar ve diğer insan olmayan hominidlerin biyoloji, davranış ve toplumsal yaşamı
 Linguistik Antropoloji : Linguistik antropologlar, dili mekan ve zaman içinde, toplumsal ve kültürel bağlamında inceler.

Uygulamalı Antropoloji : En genel anlamında, yukarıda belirtilen dört alt disiplinin bilgi veya tekniklerinin pratik sorunlarının tanımlanması, değerlendirilmesi ve teşhisinde kullanımını içerir.








Yorumlar