Adli Antropoloji Nedir ve Ne Değildir ? No. 1


Adli Antropoloji, biyolojik/fiziksel antropolojinin ve arkeolojinin metodlarını kullanarak, kanıtları toplayıp analiz ederek adli kolluk güçlerine destek olan bilimsel disiplindir. İskeletleşmiş insan kalıntılarını tanımlamak ve kimliklendirmek adli antropologların görevidir.Bunun yanında son yıllarda adli antropologlar yumuşak doku ile de ilgilenmeye başlamışlardır fakat yoğunluklu olarak diş, kemik, bazense kıkırdak olmak üzere solid/sert dokular üzerinde çalışırlar.
  • Adli Antropoloji, Adli Tıp, Adli Patoloji ve Adli Arkeoloji disiplinleri sık sık birbirleriyle karıştırılır.Sebebi ise aynı şeyi inceliyor olduklarının düşünülmesidir : Cesetler.
  • Bu karışıklığı giderme amaçlı ölüm halini inceleyelim.
  • Başlıca ölüm belirtileri şöyledir : 
  1. Temel vücut fonksiyonlarının kaybı
  2. Kasların gevşemesi
  3. Sıvı kaybı
  4. Kanın koagülasyonu ve hemolizi
  5. Vücut sıvılarındaki kimyasal değişimler
  6. Ölü soğuması
  7. Ölü lekeleri
  8. Ölü sertliği
  9. Otoliz
  10. Çürüme
Erken dönemde canlılık fonksiyonlarının kaybı, geç dönemde çürüme ve nihayet cesedin iskeletleşmesi...
Adli tıp uzmanları tipik olarak, cesedin söz edilen ilk iki evresinde yani ceset iskeletleşmeye başlayana dek süregelen evrelerde cesedi incelemektedir.Ceset iskeletleşmişse, inceleme için adli antropolog görevlendirilir.Bazense söz konusu iki disiplinin birlikte çalışması gerekebilir, bu vakalar genelde kemik travmalarının ana element olduğu vakalardır (ateşli silah veya patlamaya bağlı yaralanmalar gibi).
"Bomba patlamaları ve çeşitli şekilde meydana gelen kaza orijinli patlamalarda, adli bilimler açısından çözümlenmesi gereken birçok nokta olduğundan; olayın çözümü için çok sayıda, çeşitli meslek grubundan adli bilimcinin katılımı gerekir."
Adli Tıp Ders Kitabı - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi



Yorumlar